CREATURE AND THE WOODS – J TREE (EP)

‘J Tree’ is een vier songs tellende ep die dezer dagen op de platenmarkt zal worden losgelaten door de in 2014 opgerichte indie folkformatie ‘Creature And The Woods’, afkomstig uit San Diego, Californië. Zoals de albumtitel bij muziekkenners laat vermoeden werden de songs opgenomen in de woestijn van Joshua Tree, Californië door singer-songwriter en gitarist Roger Molina en zijn muzikale vrienden Dan Cervantes (gitaar en pedal steel), Justin Rodriguez (basgitaar), Jody Bagley (piano) en Chad Lee (drums).

De sound van ‘Creature And The Woods’ wordt gekenmerkt door een vierstemmige samenzang, hetgeen hen in de vakpers wel eens vergelijkingen met ‘Crosby, Stills, Nash & Young’ oplevert. In 2017 verscheen de eerste muziek van deze band op plaat: een acht nummers tellend album dat ‘Rise’ als titel kreeg.

De nummers van deze formatie zijn eerder uniek en speciaal te noemen en ze situeren zich volgens ons meer in de richting van psychedelische rootsrockmuziek dan in die van folk of Americana. Dat is althans onze eerste vaststelling bij de openingstrack “Widows Waltz”. Ook het daaropvolgende “Head Above Water” vereist toch wel enige gewenning bij de luisteraars.

Pas bij de derde track, zijnde de ballad “Oh Well”, vinden we een wat vlotter in het gehoor liggende melodie terug, maar hier lijkt de zangpartij van Roger Molina ons eerder wat aan de zwakkere kant. Gelukkig maar werd het beste liedje voor het einde van deze ep bewaard. Dat is het op de video te beluisteren nummer “Two Golden Coins” dat ook de single uit deze schijf is geworden.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blind Owl

video